Ekologiczne i zdrowe warzywa

Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać,  powinien samodzielnie uprawiać warzywa i owoce. Tak naprawdę dopiero własna uprawa, daje nam pewność, że są to produkty zdrowe i ekologiczne. Uprawa cebuli nie jest wymagająca. Cebulę siejemy do gruntu lub sadzimy dymki. Cebuli nie należy uprawiać  częściej niż co  trzy, cztery lata na tym samym miejscu. Uprawa marchwi jest również łatwa.  Można uprawiać różne jej  odmiany: wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Kolejnym popularnym warzywem hodowanym w przydomowych ogródkach jest kapusta. Uprawa kapusty nie jest zbyt skomplikowana. Warzywo to potrzebuje gleb niezbyt ciężkich, ma niewielkie wymagania cieplne, wymaga dobrego nawodnienia. Uprawia się ją z rozsady lub z nasion. Podczas wzrostu, kapustę trzeba podlewać i nawozić.

Recommended Reading